Clay House

North London, 2016

100% natural clay was chosen as a wall and ceiling finish throughout the apartment. The clay is dug by hand in north Cornwall by Adam. The clay controls humidity below 70% that promotes a healthy living environment with less bacteria. Four to five layers of clay are applied onto the substrate one day after another. It eliminates the need to skim with plaster or apply layers of paint. The clay adds a beautiful depth to the wall that cannot be achieved through decoration. The bathing zone was carefully designed for the needs of the owner. Crossing from the clay living thresholds with tatami style carpeting, you enter the bathing zone. This zone has all finishes in fumed oak panels. The area is heated to provide thermal comfort while undressing.and the mild steel sink is imperfect, weathering with use. This reminds us of the terror of time, something that is not present within all pristine white bathrooms. Once unrobed, you pass through another threshold, this time tempered glazed crittal screen and door into the washing area. The shower wet room and bathing area are made from grey porcelain. As you enter the space, the ceiling raises up into the eaves of the existing roof above, this allows the owner to install a series of humidity grabbing plants hung off the existing ceiling joists that receive their water through the steam evaporated following showering or bathing. A new Workshop threshold detail was achieved with all elements including fire door, jamb, architrave, skirting and door stopper being made from WBP plywood. The living spaces are occupied within the old roof and benefit from south facing London panoramic views. The existing Victorian brickwork fabric was left exposed along both party walls to maximize the scale of the space and to compliment the clay. The tripartite top leaf sash windows open and slide down to connect yourself with the urban landscape.

This project has been awarded the Best Interior Design in Don’t Move, Improve! 2017 awards

A film entitled Verbs One was created as a record of this project. It can be viewed in the Films section of the website

This project will be featured in the Wall Street Journal in USA in 2017

The most beautiful part of this project is how the London skyline changes everyday, and how the clay inside has a relationship with the clouds and hues outside